Dag van de Zorg

Dag van de Zorg

Ieder jaar op 12 mei is het Dag van de Verpleging. Op deze dag staan we stil bij het belangrijke werk dat verpleegkundige en verzorgers dag in, dag uit verrichten. Er zijn maar weinig beroepen waar passie en liefde voor het vak zo nadrukkelijk een rol spelen. 12 mei  is geen willekeurige datum. Op deze dag is Florence Nightingale geboren. 

Florence Nightingale, geboren in Londen op 13 augustus 1910, was meer dan een verpleegkundige. Op een dag koos zij ervoor het lot van de armen, zieken en gewonden te willen verbeteren. In deze tijd was het zeer ongebruikelijk dat een vrouw ondernemend was en dingen wilde veranderen. Als protest tegen alle beperkingen die zij tegenkwam tijdens dit proces heeft ze ook een feministisch boek geschreven. 

Waar een wil is, is een weg en Florence vertrok naar Italië om ervaring op te doen in de zorg. Terug in Engeland reorganiseerde ze een klein ziekenhuis. Deze vrouw was de grondlegster van de moderne verpleegkunde en wij hebben nog iedere dag baat van haar wilskracht en daden van toen.

Maar eigenlijk is iedere verpleegkundige, die zijn of haar ziel en zaligheid in deze branche stort, een Florence Nightingale. Ze werken knetterhard met maar één doel voor ogen: mensen genezen en hulpbehoevende verzorgen. Het leven en de dood ligt in deze sector angstig dicht bij elkaar. Dit laat verpleegster niet in de koud. Ook is het er niet gemakkelijker op geworden sinds alle bezuinigingen.  Des te meer reden om eens per jaar stil te staan bij al het goeds wat de mensen in de zorg allemaal doen. Dit kun je doen door bijvoorbeeld een kleine attentie te geven uit blijk van waardering. 


HSG Nederland B.V.
Luchthavenweg 81-10, 5657 EA, Eindhoven

KvK: 17119223
BTW: NL8153.11.989.B01