Het witte goud

Het witte goud

Over de asperge
Op  9 april is het aspergeseizoen van start gegaan. Het aspergeseizoen in Nederland is vrij kort, wij kunnen ongeveer twee maanden genieten van het witte goud. Het eindigt traditiegetrouw op 24 juni, tijdens Sint Jan. We vinden ze ook ontzettend lekker. Uit onderzoek blijkt dat de gemiddelde consumptie van asperges sinds 10 jaar geleden ieder jaar nog steeds stijgt.  We eten nu jaarlijks per persoon zo’n 800 gram asperges. 

Geschiedenis
Asperges bestaan al een eeuwigheid. Al 5000 jaar eten we ze als groente, dienen ze als geneesmiddel en gebruiken we ze voor versieringen. De oorsprong van het witte goud bevindt zich in het oude Mesopotamië. In de twintigste eeuw begon de asperge zich , vooral in duingebieden, in Nederland te aarden. Na de Tweede Wereldoorlog is men in Nederland pas echt asperges gaan eten. Het centrum van de aspergeteelt ligt in Noord- en Midden- Limburg en Noord-Brabant. Asperges zijn dus een heerlijk streekproduct. 

Asperges als geneesmiddel
Ze zijn niet alleen heel erg lekker, er wordt ook een geneeskrachtige werking toegekend aan asperges. Asperges zijn het medicijn tegen bijensteken, hartkwalen, misselijk- en duizeligheid en pijn aan je tanden. Ze worden gebruikt als laxeermiddel  en het aminozuur asparagine dat in de asperges zit stimuleert de nierfunctie. 

Verschillende soorten
Er zijn verschillende soorten asperges. Zo heb je ze in het wit, groen en zelfs paars. De witte groeien onder de grond en de groene en paarse worden boven de grond geoogst. Asperges zijn ook op verschillende manieren te bereiden. Wil je ze wokken, stomen of grillen? Dan leent de asperge zich  daar uitstekend voor. 

Hoe te bewaren?
Asperges zijn het lekkerst op de dag dat je ze koopt maar je kunt ze ook een aantal dagen bewaren in de koelkast. Bij de verschillende soorten asperges horen ook verschillende bewaaradviezen. De witte kun je het best in een vochtige doek leggen. De groene en paarse zijn het best te bewaren in een open plastic zak. 

 

 


HSG Nederland B.V.
Luchthavenweg 81-10, 5657 EA, Eindhoven

KvK: 17119223
BTW: NL8153.11.989.B01