Troonswisseling

Troonswisseling

28 januari was het zover. Koningin Beatrix maakte bekend af te treden als koningin. Ze treedt af omdat het tijd is voor een nieuwe generatie. Ook werd ze dit jaar 75 en bestaat het koninkrijk der Nederlanden 200 jaar. Oftewel dit was het perfecte moment. Met het aftreden van Beatrix krijgt Nederland voor het eerst sinds 1890 weer een koning.

De opvolging

Op 30 april tekent koningin Beatrix in het koninklijk paleis in Amsterdam de akte van abdicatie wat wil zeggen, dat ze vanaf dat moment geen koningin meer is. Direct daarna zijn Willem-Alexander en Maxima staatsrechtelijk koning en koningin. De teruggetreden koning en het nieuwe koningspaar zullen daarna een toespraak houden vanaf het balkon van het paleis. Aansluitend zullen de nieuwe koning en koningin ingehuldigd worden in de nieuwe kerk in Amsterdam en zweren zij trouw aan de grondwet en een getrouwe vervulling van zijn ambt. Andersom beloven of zweren de leden van de Verenigde Vergadering de onschendbaarheid van de koning en de rechten van zijn koningschap te handhaven.

Nationaal comité inhuldiging

Op 29 januari, een dag na de bekendmaking van het aftreden van Beatrix, heeft de minister raad het nationaal comité inhuldiging aangesteld. Dit comité gaat onder het motto "mijn droom voor ons land, inspiratie voor de koning" allerlei activiteiten organiseren rondom de troonswisseling. Zo worden 26 april op veel basisscholen de koningsspelen georganiseerd. Dit is een dag waarop de kinderen actief gaan sporten en de dag beginnen met een lekker ontbijt. Ook word er binnenkort een koningslied geschreven dat word gezongen op 30 april.

Geen nationaal geschenk

Koningin Beatrix wil geen nationaal geschenk omdat ze dat ongepast vind in deze tijd. Wel komt er een speciaal evenement waarbij het volk de huidige koningin bedankt voor haar regeringsjaren. Voor u als bedrijf of vereniging is het juist de perfecte gelegenheid om wat uit te delen met uw naam, logo en slagzin. Zo kan HSG alle oranje producten bedrukken zodat uw bedrijf of vereniging prima gepromoot word tijdens maar ook zeker na de troonswisseling.

 

 


HSG Nederland B.V.
Luchthavenweg 81-10, 5657 EA, Eindhoven

KvK: 17119223
BTW: NL8153.11.989.B01